nederlandse fiscalisten helpen belastingwetgeving midden oosten opzetten

Nederlandse Fiscalisten Helpen Belastingwetgeving Midden-Oosten Opzetten

Volgens Benjamin Franklin zijn er slechts twee zekerheden in het leven: de dood en belastingen. In landen als Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten werd echter lange tijd geen belasting geheven. Maar met hulp van Nederlandse fiscalisten komt daar verandering in, want er wordt nu in rap tempo belastingwetgeving opgetuigd in het Midden-Oosten. Waarom deze koerswijziging, en waarom worden Nederlandse adviseurs ingeschakeld?

Van religieuze naar staatsbelasting

In sommige landen in het Midden-Oosten werd tot vijf jaar geleden alleen ‘zakat’ geheven, een religieuze belasting die meestal vrijwillig aan islamitische instanties wordt afgedragen. De hoogte is jaarlijks 2,5 procent van iemands bezittingen en de opbrengsten komen niet toe aan de staat maar aan minderbedeelden in de samenleving. Het was dan ook uniek dat de Verenigde Arabische Emiraten en Saudi-Arabië in 2018 btw introduceerden, Bahrein en Oman volgden al snel daarna.

Eindige grondstoffen

Volgens Stephen Brunner, partner bij Deloitte die zich bezighoudt met fiscale regelgeving in Dubai, dringt het besef door dat grondstoffen eindig zijn. De energietransitie is immers gaande waardoor er niet voor altijd geteerd kan worden op olie- en gasinkomsten. Belastingheffing kan dus een goede manier zijn om de staatskas te spekken. Daarnaast zijn er internationale afspraken gemaakt voor een wereldwijde minimumbelasting van 15 procent winstbelasting voor grote bedrijven, die vanaf 2024 geldt in ruim 130 landen.

Nederlandse expertise

Om belasting te heffen is wetgeving nodig, maar het maken van goede belastingwetgeving is lastig, zeker als dat nooit eerder is gedaan. Vandaar dat er over de grens wordt gekeken voor hulp bij dit proces en Nederlandse fiscalisten blijken hierbij zeer gewild. Nederland biedt namelijk fiscale bachelor- en masteropleidingen aan die uitstekend zijn en heeft bovendien een gunstig vestigingsklimaat waardoor er veel belastingadviseurs met internationale ervaring zijn.

Nederlandse sporen in nieuwe wetgeving

Inmiddels zijn er naar schatting meer dan vijftig Nederlandse fiscalisten actief in de regio. De Nederlandse aanwezigheid is soms goed terug te zien in de resultaten, zoals in de nieuwe winstbelasting van de Verenigde Arabische Emiraten waarin twee paradepaardjes van de Nederlandse belastingwet vrijwel één op één zijn overgenomen: de deelnemingsvrijstelling en fiscale eenheid.

Belasting betalen als core value

Het invoeren van belastingen gaat niet zonder slag of stoot, maar het wordt ook niet volledig afgewezen. Zakat betalen is immers een belangrijk onderdeel van de vijf zuilen van Islam en daarom is belasting betalen eigenlijk een core value in de regio. Het lijkt er dan ook op dat de koerswijziging in het Midden-Oosten wat betreft belastingheffing blijvend is en Nederlandse fiscalisten zullen daarbij nog lange tijd een belangrijke rol spelen.

Bron: https://nos.nl/l/2469288

Similar Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *