nvde roept op tot miljarden aan subsidie voor verduurzaming wijken

NVDE roept op tot miljarden aan subsidie voor verduurzaming wijken

De oproep van de NVDE

De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) roept het kabinet op om miljarden aan subsidie te geven voor de verduurzaming van hele wijken en het afhalen van gas. De focus zou moeten liggen op wijken met veel energiearmoede, waar mensen wonen met een laag inkomen en hoge energierekening of een huis met een laag energielabel.

Energieplafond en verduurzaming

Dit jaar compenseert het kabinet hoge energierekeningen met het energieplafond. In de najaarsnota werd geschat dat dit plafond ruim 11 miljard euro gaat kosten. Als hetzelfde bedrag wordt uitgetrokken voor de verduurzaming van wijken, kunnen volgens de NVDE ruim 1,1 miljoen woningen aardgasvrij worden gemaakt. Er staan in Nederland zo’n 8 miljoen woningen.

Koop en huur

De NVDE stelt voor dat als een bewoner in energiearmoede leeft, de overheid de hele verduurzaming betaalt, ongeacht of het gaat om een eigenaar van een koopwoning of huurder van een corporatie of particuliere verhuurder. Als de bewoner niet in energiearmoede leeft, zou de woningeigenaar de helft moeten betalen.

Lagere energierekening

Onderzoeksbureau Ecorys heeft onderzoek gedaan naar dit plan van de NVDE. Daaruit blijkt dat de energierekening van huizen die zo worden aangepakt, gemiddeld met 1100 euro per jaar omlaaggaat. Door op grote schaal te verduurzamen moet het ook efficiënter kunnen en er zouden minder arbeidskrachten voor nodig zijn.

Afspraken met corporaties en particuliere verhuurders

Met corporaties is al afgesproken dat ze in 2028 alle woningen met energielabel E, F of G hebben verduurzaamd naar een hoger energielabel. Particuliere verhuurders mogen vanaf 2030 geen woningen meer verhuren met label E, F of G.

Conclusie

Het plan van de NVDE om wijken te verduurzamen en van gas af te halen door middel van subsidies kan bijdragen aan een duurzamere samenleving en lagere energiekosten voor bewoners. Het is belangrijk dat er gefocust wordt op wijken waar veel energiearmoede heerst. Het is nu aan het kabinet om te beslissen of zij deze oproep willen volgen.

Bron: https://nos.nl/l/2469167

Similar Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *