kerncentrale dodewaard eerdere ontmanteling dan 2045 mogelijk

Kerncentrale Dodewaard: Eerdere ontmanteling dan 2045 mogelijk?

De voormalige kerncentrale in Dodewaard kan eerder gesloopt worden dan de afgesproken datum van 2045, volgens verschillende kernenergie-experts. De overheid houdt tot nu toe vast aan deze datum, die begin deze eeuw met de eigenaren werd overeengekomen, voornamelijk vanwege financiële redenen. Inmiddels is wettelijk vastgelegd dat kerncentrales zo snel mogelijk na sluiting gesloopt moeten worden.

Waarom wachten tot 2045?

De kerncentrale aan de oever van de Waal sloot in 1997 haar deuren. Na onderhandelingen tussen de overheid en de eigenaar van de centrale werd besloten dat deze laatste nog tot 2045 tijd had om te ontmantelen. Gedurende deze bijna vijftig jaar zou de stralingsactiviteit afnemen en zou er geld kunnen worden gespaard om het dure project uit te voeren.

Geld als belangrijkste factor

“Het is vooral een geldkwestie”, zegt kernfysicus en emeritus hoogleraar Wim Turkenburg. “Hoe langer je wacht, hoe minder radioactief het is en dan wordt het goedkoper om te ontmantelen. Tegelijkertijd betaal je in de tussentijd wel voor het onderhoud.” Twee weken geleden bleek dat er onvoldoende geld beschikbaar was voor dit proces, ondanks ruim twintig jaar sparen.

Onderzoek naar eerdere sluiting

De overheid is nu in gesprek met de huidige aandeelhouders om de centrale over te nemen. Hierdoor zou een groot deel van de kosten voor rekening komen van de belastingbetaler en vervalt het belangrijkste argument om te wachten: dat er tijd nodig was om geld opzij te zetten. Jan Boelens, directeur van de Centrale Organisatie Voor Radioactief Afval (Covra), stelt dat een onderzoek naar eerdere sluiting interessant zou zijn.

Voordelen van snellere ontmanteling

Een snellere ontmanteling heeft verschillende voordelen, zoals het nog aanwezig zijn van werknemers met kennis van zaken. Daarnaast is er meer zekerheid op financieel gebied, omdat lonen kunnen stijgen en nieuwe regels geïmplementeerd kunnen worden die het proces duurder maken. CDA-Kamerlid Henri Bontenbal pleit ook voor een eerdere ontmanteling: “Als het veilig kan, zou ik dit graag eerder zien.”

Reacties uit de buurt

Buren van de kerncentrale hebben gemengde gevoelens over deze kwestie. Overbuurman Patrick Meeuwisz maakt zich vooral zorgen over wat er na afloop gaat gebeuren: “Maak er maar gewoon een natuurgebied van.” Sitemanager Dick Kers daarentegen vindt wachten het beste idee: “Dus je moet gewoon wachten tot 2045 en het dan doen.”

Conclusie

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat ziet voorlopig geen aanleiding om de ontmantelingsdatum te veranderen. Echter, als de Tweede Kamer hier anders over denkt, zal er opnieuw naar gekeken worden. Naast het CDA geven ook coalitiepartijen VVD en D66 aan dat ze willen dat de regering onderzoekt wat de voordelen en nadelen van een eerdere ontmanteling zijn.

Bron: https://nos.nl/l/2477400

Similar Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *