nationaal reparateursregister vind erkende elektronica reparatiebedrijven

Nationaal Reparateursregister: Vind Erkende Elektronica Reparatiebedrijven

Vanaf vandaag kunnen mensen die een elektronisch apparaat willen laten repareren terecht in een landelijk register. Het Nationaal Reparateursregister bevat erkende reparatiebedrijven voor consumentenelektronica, waardoor het eenvoudiger wordt om een geschikt bedrijf te vinden dat kapotte spullen kan repareren. In dit artikel bespreken we de details van dit initiatief en wat het betekent voor consumenten.

Nationaal Reparateursregister: Eerste versie met 80 bedrijven

De eerste versie van het register bevat ongeveer 80 bedrijven die gespecialiseerd zijn in het repareren van tv’s en beeldschermen, evenals witgoed zoals vaatwassers, koelkasten en wasmachines. Dit najaar wordt er een uitgebreidere versie verwacht met alle erkende reparateurs, waarbij ook de vakbekwaamheid van de medewerkers vermeld zal worden. Bovendien zal dan zichtbaar zijn voor welke fabrikanten bedrijven reparaties mogen uitvoeren.

Een samenwerking tussen overheid en brancheorganisatie

Het register is ontstaan uit een samenwerking tussen het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en Techniek Nederland, de organisatie van ondernemers in de installatiebranche en de technische detailhandel. Bij deze organisatie zijn ruim 6300 bedrijven aangesloten.

Europese Unie stimuleert herbruikbaarheid en reparatiemogelijkheden

Het initiatief voor het register is afkomstig van de Europese Unie, die als doel heeft om kapotte spullen minder snel weggegooid te laten worden. De Europese Ecodesign-richtlijn bevat afspraken over de herbruikbaarheid van producten en de mogelijkheid tot repareren. Vorige maand deed de Europese Commissie een voorstel om het recht op reparatie voor consumenten uit te breiden, het zogeheten ‘right to repair’. Zowel binnen als buiten de wettelijke garantietermijn moeten reparaties van goederen hierdoor gemakkelijker en goedkoper worden.

35 miljoen ton afgedankte producten per jaar in Europa

Jaarlijks wordt er in de hele Europese Unie maar liefst 35 miljoen ton aan afgedankte producten bij het afval gezet. Volgens Techniek Nederland is het laten repareren van spullen makkelijker geworden doordat reserve-onderdelen beter beschikbaar zijn dan vroeger. Voorzitter Doekle Terpstra noemt het Nationaal Reparateursregister “een grote stap” op weg naar een circulaire economie.

Besparen energie en grondstoffen door langere levensduur elektronica

“Als elektronische apparatuur wordt gerepareerd en langer meegaat, besparen we veel energie en verbruiken we minder schaarse grondstoffen,” aldus Terpstra. Hij wijst erop dat dit ook kan bijdragen aan het verkleinen van de afvalberg en het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen. Het Nationaal Reparateursregister is dus niet alleen een handig hulpmiddel voor consumenten, maar draagt ook bij aan een duurzamere samenleving.

Bron: https://nos.nl/l/2472103

Similar Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *