gratis elektriciteit batterijparken stabiliseren duurzame energie in nederland

Gratis Elektriciteit: Batterijparken Stabiliseren Duurzame Energie in Nederland

Elektriciteit was gisteren een groot deel van de dag gratis, en sommige bedrijven en particulieren kregen zelfs geld toe. Dankzij een strakblauwe hemel met veel zon en harde wind werd er zoveel duurzaam opgewekte stroom geproduceerd dat de prijs negatief werd. De vereniging van duurzame energiebedrijven (NVDE) verwacht dat in de loop van dit jaar 50 procent van de elektriciteit in Nederland uit zon en wind komt. Om toekomstige prijsschommelingen te voorkomen, worden grote batterijparken aangelegd die duurzame elektriciteit opvangen als er te veel is en weer teruggeven aan het elektriciteitsnet bij een tekort.

Batterijparken in alle provincies

In Lelystad en Vlissingen liggen al batterijparken waar stroom van zon en wind wordt opgeslagen. Landelijk netbeheerder Tennet wil in alle provincies dergelijke grote batterijparken realiseren om zo de grilligheid van de hoeveelheid stroom uit zon en wind beter onder controle te houden. Echter, Tennet is geschrokken van het grote aantal aanvragen voor aansluiting op het hoogspanningsnet: maar liefst 45 gigawatt, terwijl er slechts ruimte is voor ongeveer 10 gigawatt.

Grootste batterijpark van Europa

Bedrijf Giga Storage gaat in Delfzijl het grootste batterijpark van Europa bouwen. Bij een tekort aan elektriciteit moet dit park zeven procent van Nederland even van stroom kunnen voorzien. De accu’s worden geplaatst op het terrein van de voormalige aluminiumfabriek Aldel, die failliet ging vanwege hoge elektriciteitsprijzen. De investering bedraagt enkele honderden miljoenen euro’s, en de bouw start nadat de curator de fabriek heeft gesloopt.

Routekaart energieopslag

Minister Jetten voor Klimaat en Energie komt binnenkort met een routekaart energieopslag, waarin meer duidelijkheid wordt gegeven over de voorwaarden voor de bouw van batterijparken en geschikte locaties hiervoor. Ondertussen overlegt Tennet met provincies in Nederland over het verstrekken van vergunningen voor batterijexploitanten.

Stabiliteit elektriciteitsnet

De batterijen helpen alleen bij de stabiliteit van het elektriciteitsnet als ze op de juiste plek en het juiste moment stroom opslaan en teruggeven. Bij verkeerd gebruik kunnen problemen op het net juist toenemen. Analist Jan Willem Zwang zegt dat er veel geld te verdienen valt met batterijparken, maar denkt niet dat er een wildgroei zal ontstaan: “Belangrijk is dat de batterijen er komen en dat ze op de goede plek staan.”

In conclusie zijn grote batterijparken een mogelijke oplossing om eind te maken aan de grilligheid van duurzame energie. Door het opvangen en teruggeven van elektriciteit bij overschot en tekort kunnen prijsschommelingen worden voorkomen en kan Nederland verder werken aan een duurzamere toekomst.

Bron: https://nos.nl/l/2472200

Similar Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *