nieuwe stroomkabel nl engeland onafhankelijkheid van russisch gas

Nieuwe Stroomkabel NL-Engeland: Onafhankelijkheid van Russisch Gas

Een tweede stroomkabel tussen Nederland en Engeland is gepland, ditmaal gekoppeld aan een groot Nederlands windpark op de Noordzee. Dit nieuws werd bekendgemaakt door minister Jetten voor Klimaat en Energie en zijn Britse collega tijdens een conferentie van Noordzeelanden in het Belgische Oostende.

Europa zoekt onafhankelijkheid van Russisch gas

Als gevolg van de oorlog in Oekraïne probeert Europa zo snel mogelijk onafhankelijk te worden van gas uit Rusland. Naast het importeren van vloeibaar gas uit andere delen van de wereld, wordt er ook haast gemaakt met de transitie van fossiele naar duurzame energie. Uitbreiding van windparken op de Noordzee speelt hierin een cruciale rol.

Samenwerking bij aanleg energie-infrastructuur op de Noordzee

In Oostende spreken regeringsleiders en energieministers samen met de top van de Europese Commissie over samenwerking bij het ontwikkelen van energie-infrastructuur op de Noordzee. Vorig jaar werden al afspraken gemaakt tussen Nederland, Duitsland, België en Denemarken over meer windparken op zee. Inmiddels hebben ook Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Frankrijk en Luxemburg zich aangesloten bij deze samenwerking.

Grote investeringen in infrastructuur

Voor uitbreiding van windparken moeten landen miljarden euro’s investeren in elektriciteitskabels, generator-platformen en waterstofleidingen. Door een groot deel van deze infrastructuur gezamenlijk aan te leggen, kunnen kosten worden bespaard en kan elektriciteit onderling worden uitgewisseld.

Koppeling nieuwe stroomkabel aan Nederlands windpark

De eerste stap is het koppelen van een nieuwe stroomkabel tussen Nederland en Engeland aan een toekomstig Nederlands windpark. Met een capaciteit van 2 gigawatt zou de hele provincie Zuid-Holland in theorie voorzien kunnen worden van Britse kernenergie wanneer er geen wind is. Wanneer Nederland te veel stroom produceert, kan de elektriciteit direct naar Engeland getransporteerd worden.

Beveiliging infrastructuur op Noordzee

Regeringsleiders spreken ook over de beveiliging van de infrastructuur op zee. Inlichtingendiensten, marine en kustwacht signaleren Russische spionageactiviteiten en er zijn al aanwijzingen voor sabotage van een kabel in Noorse wateren bij Spitsbergen.

Kwetsbaarheid door afhankelijkheid van duurzame energie

Naarmate Nederland en andere Noordzeelanden meer afhankelijk worden van elektriciteit en waterstof uit wind op zee, neemt ook hun kwetsbaarheid voor sabotage toe. De explosies in gaspijpleidingen Nord Stream 1 & 2 bij Bornholm tonen aan dat sabotage op zeebodem een reëel gevaar vormt.

Bron: https://nos.nl/l/2472634

Similar Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *