noodfonds energie anbo pleit voor verlenging aanvraagtermijn

Noodfonds Energie: ANBO Pleit voor Verlenging Aanvraagtermijn

Het Noodfonds Energie, dat in het leven is geroepen om huishoudens met een laag inkomen en hoge energierekening financieel te ondersteunen, zal binnenkort stoppen. De Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen (ANBO) pleit echter voor een verlenging van de aanvraagtermijn. In dit artikel bespreken we de achtergrond van deze situatie en de gevolgen ervan.

Noodfonds Energie: een kort overzicht

Het Noodfonds Energie zou oorspronkelijk in januari starten, maar door vertraging begon het pas een maand later. De aanvraagtermijn werd daarom verlengd tot eind april. Tot nu toe zijn er 102.000 aanvragen geregistreerd, waarvan 35.000 goedgekeurd en 28.000 afgekeurd.

De roep om verlenging van de ANBO

Anneke Sipkens van de ANBO vindt het vreemd dat het noodfonds nu stopt en kan zich niet voorstellen dat alle mensen die recht hebben op steun ook daadwerkelijk zijn geholpen. Zij pleit voor een verlenging tot de zomer, zodat mensen meer tijd hebben totdat nieuwe maatregelen rond de energietoeslag bekend zijn.

Problemen bij het indienen van aanvragen

Bij de start van het noodfonds waren er veel problemen met betrekking tot het indienen van aanvragen – dit kon alleen via een app op telefoon of tablet. Later werd het ook mogelijk om via de pc aan te vragen, maar de procedure blijft ingewikkeld volgens Sipkens. Daarom zou meer tijd gewenst zijn.

Alternatieven voor hulp

Tot eind volgende week zijn er op verschillende locaties nog spreekuren om mensen te helpen met hun aanvraag, bijvoorbeeld bij het spreekuur van Geldfit. Voor wie toch niet op tijd is, zijn er alternatieven zoals ondersteuning bij Geldfit en gemeentelijke hulp in Deventer en andere gemeenten.

Eigen noodfonds in Lelystad

In Lelystad is er een eigen noodfonds opgezet met 450.000 euro beschikbaar voor inwoners met geldproblemen. Zij kunnen tot 1300 euro krijgen via fysieke spreekuren, zodat direct contact met burgers mogelijk is en ze op meerdere fronten geholpen kunnen worden.

Reactie van oud-politicus Lodewijk Asscher

Lodewijk Asscher, ‘kwartiermaker’ van het fonds, erkent dat een aanvraag vooral in het begin moeilijk was voor sommige mensen. Hij noemt de wens om het loket langer open te houden terecht, maar benadrukt dat het een tijdelijk fonds is bedoeld voor steun tijdens de winterperiode. Het fonds zou eigenlijk al op 1 april sluiten, maar dit werd verlengd tot eind april zodat zoveel mogelijk mensen nog een aanvraag konden doen.

Conclusie

Terwijl het einde van het Noodfonds Energie nadert, pleit de ANBO voor een verlenging van de aanvraagtermijn. Ondanks problemen bij het indienen van aanvragen en alternatieve hulpbronnen zoals Geldfit en gemeentelijke ondersteuning, blijft de vraag of alle mensen die recht hebben op steun ook daadwerkelijk geholpen zullen worden.

Bron: https://nos.nl/l/2472549

Similar Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *