acm warmteleveranciers verdienen niet meer ondanks hogere tarieven

ACM: warmteleveranciers verdienen niet meer ondanks hogere tarieven

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft onderzoek gedaan naar de warmteleveranciers in Nederland en concludeert dat zij ondanks hogere prijzen gemiddeld niet meer hebben verdiend. Dit komt door een daling in het verbruik en hoge energieprijzen.

Maximumtarief vastgesteld

Huishoudens met stadswarmte zijn gebonden aan één leverancier, daarom stelt ACM elk jaar een maximumtarief vast. Voor dit jaar is het tarief vastgesteld op ruim 90 euro per gigajoule (GJ). Dit is een flinke stijging ten opzichte van voorgaande jaren.

Toezicht op winst

De ACM houdt toezicht op de winst die leveranciers maken en roept hen op om geen misbruik te maken van de maximale tarieven. Niet alle leveranciers hebben namelijk evenveel last van hogere inkoopprijzen voor energie.

Prijsverhogingen Eneco, Eteck, Vattenfall en EnNatuurlijk

Sommige warmteleveranciers hebben hun prijzen wel tot het maximum verhoogd, zoals Eneco en Eteck. Andere leveranciers zoals Vattenfall en EnNatuurlijk gingen ook omhoog maar bleven nog wel onder het maximale tarief. Leveranciers die in 2023 het maximumtarief willen rekenen moeten nog uitleggen waarom dat noodzakelijk is.

Oproep tot verlaging prijzen

De hoge prijzen voor stadswarmte zorgen al langer voor onrust in gemeentes. Dertien wethouders, onder meer uit Amersfoort, Delft en Zoetermeer, vroegen daarom aan Eneco om de prijzen te verlagen. Het bedrijf liet weten dat dit niet kan omdat alle energie voor de productie van warmte in één keer is ingekocht toen de prijzen extreem hoog waren.

Klanten merken weinig van hoge tarieven

Klanten merken zelf weinig van de hoge tarieven zolang zij onder het gemiddelde verbruik blijven. Het verschil wordt bijgelegd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en uiteindelijk gedragen door belastingbetalers.

Bron: https://nos.nl/l/2468571

Similar Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *