vaste energiecontracten terug kies voor flexibiliteit of zekerheid

Vaste Energiecontracten Terug: Kies voor Flexibiliteit of Zekerheid?

Sinds ruim anderhalf jaar geleden de energiemarkt op hol sloeg, waren ze niet meer te krijgen: een contract bij een energieleverancier met een vaste prijs voor meerdere jaren. Maar vanaf begin juni zijn dergelijke contracten weer af te sluiten en bij sommige leveranciers kan het nu al.

Meerjarige contracten versus flexibele contracten

Tegenover de meerjarige contracten staat dat het een stuk duurder wordt om een contract op te zeggen. De prijzen liggen naar verwachting wel onder het niveau van het huidige prijsplafond van 1,45 euro per kuub gas, al is het niet heel veel. Nog altijd bepaald niet goedkoop dus. Het betekent wel dat wie bang is voor nieuwe extreme prijsstijgingen, de prijs voor langere tijd kan vastleggen.

Flexibiliteit of zekerheid?

Leveranciers en prijsvergelijkers merken dat veel huishoudens zich afvragen wat te doen. “Het is een gekkenhuis”, zegt Ben Woldring van Gaslicht.com. Wat is dan verstandig? Dat hangt met name af van je situatie en hoeveel onzekerheid je kan verdragen, zeggen deskundigen.

“Je ziet twee stromingen ontstaan”, zegt energie-econoom Hans van Cleef van Publieke Zaken. “Je hebt mensen die alleen maar flexibeler willen, zodat ze maximaal kunnen profiteren van de lage prijzen als er veel wind en/of zon is. Voor hen zijn dynamische contracten met een stroomprijs per uur en een gasprijs per dag interessant.”

De andere groep, legt Van Cleef uit, is na het afgelopen jaar flink nerveus geworden van de variabele contracten. De prijzen staan daar afhankelijk van de leverancier voor een maand of een kwartaal vast. Voor die grotere groep is een contract met vaste prijzen een uitkomst.

Huidige situatie op de energiemarkt

Zelf heeft Van Cleef recentelijk een jaarcontract afgesloten. “Tot nu toe zit alles dit jaar mee. Een zachte winter, volle opslagen en de Chinese economie die langzamer dan verwacht weer lng naar zich toetrekt”, redeneert de econoom. “Als je naar de prijs kijkt, zijn de risico’s met name naar boven toe.”

Na een piek van meer dan 300 euro per megawattuur (Mwh) in augustus, daalde de gasprijs op de groothandelsmarkt voor het weekend tot onder de 25 euro per Mwh. Het laat zien dat er richting de winter toe nog flink wat nervositeit is op de gasmarkt.

Wat te verwachten na 1 juni?

Voorheen kozen veel huishoudens voor een jaarcontract, maar gaat dit veranderen? “Ik verwacht dat er misschien iets meer driejarige contracten dan voorheen worden afgesloten”, zegt Woldring. “Maar aan de andere kant zullen er ook een hoop mensen zijn die liever met een jaarcontract wat flexibeler blijven. Daar profiteer je na een jaar van als de prijzen toch verder dalen.”

Al met al, het is belangrijk om goed te kijken naar je eigen situatie en hoeveel onzekerheid je kunt verdragen voordat je besluit welk type contract het beste bij jou past.

Bron: https://nos.nl/l/2476954

Similar Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *