Trage uitkering energietoeslag baart gemeenten zorgen

Trage uitkering energietoeslag baart gemeenten zorgen

Veel gemeenten zijn al wel voorbereid om de energietoeslag van €1300 uit te keren aan minima. Het wetsvoorstel dat de toeslag mogelijk moet maken, is echter pas ongeveer twee weken geleden naar de Tweede Kamer gestuurd. De behandeling start pas na de zomer.

“We vinden het vervelend dat dit proces vertraging heeft opgelopen, maar we kunnen nu niets anders dan wachten op de wet uit Den Haag”, aldus de VNG. Zonder wet krijgen de gemeenten geen geld om uit te keren.

Geld hard nodig ondanks andere maatregelen

In Assen zien ze dat het geld hard nodig is, ondanks andere koopkrachtmaatregelen van het kabinet die al wel zijn ingegaan.

“Sommige inwoners hebben nog steeds een heel hoge energierekening die ze niet zelf kunnen betalen”, aldus een woordvoerder.

Volgens het CBS lag de gemiddelde energierekening vorige maand 37% hoger dan juni vorig jaar. Op jaarbasis komt dit neer op gemiddeld €630 extra energiekosten.

Vorig jaar mocht toeslag eerder worden uitgekeerd

Toen de energiecrisis vorig jaar begon na de inval van Rusland in Oekraïne, mocht de toeslag al worden uitbetaald voordat er een wet was. Dit ‘anticiperen op een wet’ mag in een noodsituatie.

Volgens het ministerie van SZW is de situatie nu echter anders door het prijsplafond en andere maatregelen, en is er daarom gewoon een wet nodig.

Vertraging door discussie over studenten

De vertraging komt volgens het ministerie door discussie over het recht op toeslag voor studenten. Vorig jaar waren zij aanvankelijk uitgesloten, maar in rechtszaken kregen ze gelijk. Hier moest eerst een oplossing voor komen.

Uiteindelijk is besloten dat sommige studenten een beperkte toeslag krijgen. Wethouder Staal had dit liever losgekoppeld, zodat de rest eerder toeslag had gekregen. Het ministerie wilde het liever in één keer goed regelen.

Uitkering op zijn vroegst pas in oktober

De VNG verwacht dat de uitkering van de toeslag op zijn vroegst pas in oktober kan beginnen. Als de Kamer de kwestie controversieel verklaart kan het nog langer duren. Het ministerie verwacht dat niet, gezien het belang van armoedebestrijding.

Sommige gemeenten hebben al wel €500 voorschot uitgekeerd. Verder wijzen ze op andere vormen van ondersteuning in afwachting van de toeslag.

Similar Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *