nieuwe regels wegwerpplastics minder afval of meer kosten

Nieuwe Regels Wegwerpplastics: Minder Afval of Meer Kosten?

Vanaf 1 juli zijn er nieuwe regels omtrent het gebruik van wegwerpplastics, met als doel het verminderen van afval en het stimuleren van hergebruik. Maar gaat dit ook echt gebeuren? In dit artikel bespreken we de veranderingen en de mogelijke gevolgen voor zowel consumenten als bedrijven.

Wegwerpplastics in Nederland

Dagelijks worden er in Nederland maar liefst 19 miljoen plastic bekers en voedselverpakkingen weggegooid. Onder druk van Europese wetgeving moet het gebruik hiervan met 40 procent worden teruggedrongen tegen 2026. Om dit te bereiken, moeten consumenten extra betalen voor plastic weggooiverpakkingen bij afhaal- of bezorgmaaltijden. Dit geldt niet alleen voor duidelijk zichtbare plastics, zoals bijvoorbeeld een wit frietbakje, maar ook voor kartonnen drinkbekers en pizzadozen die een laagje plastic bevatten. De overheid adviseert om 25 cent extra te rekenen voor een beker en 50 cent voor een maaltijdverpakking.

Hergebruik aanbieden

Naast deze extra kosten moeten ondernemingen ook een herbruikbaar alternatief aanbieden voor hun plastic wegwerpverpakkingen. Een andere mogelijkheid is dat klanten zelf hun eigen beker of bakje meebrengen naar de snackbar of horecagelegenheid. Grote ketens zoals McDonald’s hebben al stappen genomen om zich aan te passen aan deze nieuwe regels, bijvoorbeeld door het introduceren van statiegeldbekers.

Uitdagingen voor bedrijven

Het organiseren van hergebruik is echter niet eenvoudig, vooral niet voor de kleinere afhaalrestaurants. Veel ondernemers zijn nog niet op de hoogte van deze nieuwe regels, en zij die dat wel zijn, zoeken naar verpakkingen zonder plastic om extra kosten te vermijden en geen herbruikbaar alternatief te hoeven aanbieden. Het vinden van geschikte verpakkingen zonder plastic blijkt echter lastig, zeker als het gaat om dranken en vette producten.

Met een tas vol bakjes naar de snackbar?

Eén van de opties is dus dat klanten hun eigen bakje of beker meebrengen. Dit brengt echter ook uitdagingen met zich mee, zoals lange wachttijden en mogelijk kwaliteitsverlies van het eten. De verwachting in de horeca is dan ook dat veel klanten zullen kiezen voor gemak en bereid zijn om extra te betalen voor wegwerpverpakkingen.

Gaat hergebruik daadwerkelijk plaatsvinden?

Hoewel het doel van de wetgeving gericht is op hergebruik, lijkt dit nog niet echt op gang te komen. Bedrijven willen graag doorgaan met eenmalige verpakkingen, wat een gemiste kans is volgens sommige experts. Voorlopig blijft het dus afwachten of deze nieuwe regels daadwerkelijk zullen leiden tot minder wegwerpplastics en meer hergebruik.

Bron: https://nos.nl/l/2476592

Similar Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *