Waarom het vergelijken van energiebedrijven weer loont
Het is weer zinvol voor consumenten om de energietarieven van verschillende bedrijven te vergelijken, aldus de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De toezichthouder heeft grote verschillen in prijzen geconstateerd, die op jaarbasis tot honderden euro’s kunnen oplopen voor een huishouden. De ACM vindt dat energiebedrijven betere informatie moeten verschaffen aan consumenten.
De ACM gaat de tarieven van de drie grootste energiebedrijven controleren, Essent, Eneco en Vattenfall, om te beoordelen of ze niet onredelijk hoog zijn. Hoewel er nog geen concrete aanwijzingen zijn dat de bedrijven te hoge tarieven in rekening brengen, wil de ACM het toezicht op de energiebranche intensiveren vanwege de stijgende energieprijzen, het prijsplafond en het beperkte aanbod van energiecontracten.
Besparen op energie
Besparen op energie hoeft niet ingewikkeld te zijn. Wij maken het makkelijk. Doe de gratis energie check op Eerlijk Verbruik en vergelijk alle energie aanbieders. Met de gratis energie check van Eerlijk Verbruik heb je in één oogopslag alle informatie die je nodig hebt om te besparen op energie. Vergelijk alle energiebedrijven en vind de aanbieder die het beste bij je past. Wisselen van variabel contract is zeer eenvoudig en in een paar stappen te doen, zonder extra kosten.
Maandelijkse monitor
Om consumenten een duidelijker beeld te geven van het aanbod en de gevolgen van het prijsplafond, komt de ACM met een maandelijkse Monitor Consumentenmarkt Energie. Martijn Snoep, voorzitter van de ACM: “Onze monitor laat zien dat er grote verschillen zijn en dat consumenten weer keuzemogelijkheden hebben. Helaas doen niet alle leveranciers moeite om klanten aan te trekken en is het moeilijk om het aanbod met elkaar te vergelijken. Leveranciers moeten transparant zijn over hun tarieven en hun aanbod toegankelijk maken.”
In de maandelijkse energiemonitor kunnen consumenten op basis van hun energieverbruik zien hoe de verschillende contracten zich verhouden. Dit doen energiebedrijven zelf volgens de ACM onvoldoende.
Langjarige contracten
De grootste energiebedrijven verwachten vanaf april weer langdurige contracten aan te bieden. Vanaf april gelden nieuwe regels voor het opzeggen van een vast contract, die vergelijkbaar zijn met die van hypotheken. Consumenten die een vast contract afsluiten, zitten hier vervolgens aan vast. Als ze het contract toch willen opzeggen, gelden hogere opzegboetes dan tot nu toe.
Vanwege de hoge gas- en elektriciteitsprijzen daalde het aanbod van energiecontracten afgelopen jaar. Mensen die een nieuw contract moesten afsluiten, moesten daarom een variabel contract afsluiten tegen zeer hoge prijzen. Minister Jetten van Klimaat en Energie wil daarom wettelijk vastleggen dat energiebedrijven weer langdurige contracten moeten aanbieden, zodat huishoudens enige zekerheid hebben als het prijsplafond eind dit jaar verdwijnt.
De grote energiebedrijven verwachten vanaf april weer langetermijncontracten af te sluiten. Vanaf dan gelden nieuwe regels voor het beëindigen van een vast contract. Als een consument een vast contract afsluit, is hij hierin in principe aan gebonden. Als hij er toch vanaf wil, gelden er hogere opzegboetes dan tot nu toe het geval was.
Fijn dat het even op een rijtje gezet wordt. Heb je behalve tips voor de goedkoopste aanbieders ook nog andere adviezen om geld te besparen?