nieuwbouwprojecten geannuleerd door afnemende interesse uitdagingen en oplossingen

Nieuwbouwprojecten geannuleerd door afnemende interesse: Uitdagingen en oplossingen

Duizenden geplande nieuwbouwhuizen worden voorlopig niet gebouwd, omdat er te weinig kopers voor zijn. In een jaar tijd hebben projectontwikkelaars minstens 4694 te bouwen koopwoningen uit de verkoop gehaald, wegens gebrek aan interesse. Vooral de laatste maanden zijn het er veel, blijkt uit cijfers van makelaarsvereniging NVM en databedrijf Brainbay.

Veranderde marktomstandigheden

Op allerlei plekken komen geplande woontorens of nieuwbouwwijken er voorlopig niet vanwege veranderde marktomstandigheden. De gekte op de huizenmarkt is voorbij en bestaande woningen dalen behoorlijk in prijs, mede door de hoge hypotheekrente. Nieuwbouwhuizen dalen vaak niet of minder in prijs, omdat bouwers ze voor een bepaald bedrag moeten verkopen om er wat aan te verdienen.

Van verkopersmarkt naar kopersmarkt

Binnen enkele maanden is de situatie omgeslagen van een verkopers- naar een kopersmarkt. Bouwbedrijven, projectontwikkelaars en makelaars zien duidelijk minder interesse in nieuwbouw. “Nieuwbouwwoningen blijven toch stevig geprijsd in een afkoelende markt”, zegt Arjan Lamberink, wiens makelaardij vestigingen heeft in heel Noord-Nederland.

Creatieve oplossingen gezocht

Meer bouwbedrijven zeggen van alles te doen om projecten te laten doorgaan. Zo bouwt bouwbedrijf Van Wijnen 180 appartementen in Capelle aan den IJssel, waarvan 90 aan particulieren zouden worden verkocht. “Daarvan hebben we er nu circa 60 verkocht aan een particuliere belegger”, aldus een woordvoerder van het bedrijf.

Aanpassingen bij duurzaamheidseisen

In Amsterdam-Noord is Van Wijnen bezig met de bouw van bijna 700 woningen, waarbij de gemeente aanvankelijk extra duurzaamheidseisen stelde. Na overleg zijn deze eisen aangepast, waardoor de projecten haalbaar blijven.

Bouwen in plukjes en herontwikkeling plannen

Sommige bouwbedrijven annuleren nauwelijks projecten maar kiezen voor andere oplossingen, zoals het faseren van projecten of het herontwikkelen van plannen met meer betaalbare rijwoningen.

Overheidssteun voor nieuwbouw?

Er gaan stemmen op voor overheidssteun om meer nieuwbouw door te laten gaan. Neprom, de organisatie van projectontwikkelaars, pleit ervoor dat het percentage verkochte koopwoningen voordat een nieuwbouwgarantie wordt afgegeven, verlaagd wordt naar 50 procent in plaats van 70 procent. Makelaar Arjan Lamberink vindt dit idee goed: “Daardoor kunnen projecten eerder worden gebouwd.”

Eigen inspanning blijft belangrijk

Ton van de Klok van bouwbedrijf KlokGroep ziet ook graag extra steun van de Rijksoverheid of provincies, maar benadrukt dat het vertrouwen in eigen inspanning om door te bouwen cruciaal is.

Uitdagingen voor nieuwbouw

Het kabinet wil dat er tot 2030 900.000 woningen bijkomen, zo’n 100.000 per jaar. Het Economisch Instituut voor de Bouw verwacht echter dat dit aantal dit en komend jaar niet gehaald wordt. Hoe meer projecten er nu worden geschrapt, hoe moeilijker het wordt om deze doelstelling te behalen.

Bron: https://nos.nl/l/2473235

Similar Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *