stijgende olieprijzen opec macht en impact op inflatie en economie

Stijgende Olieprijzen: OPEC+ Macht en Impact op Inflatie en Economie

Gisteren maakten olieproducerende landen bekend dat ze de productie met een miljoen vaten gaan beperken, wat resulteerde in een stijging van 8 procent van de olieprijs op Aziatische markten. Analisten voorspellen dat deze stijgende olieprijs waarschijnlijk zal doorwerken in de prijzen aan de pomp. Energie-expert Jilles van den Beukel zegt dat als een vat ruwe Brent-olie rond de $83 blijft staan, dit effect binnen enkele dagen te zien zal zijn. Hij adviseert superkritische consumenten om deze ochtend te tanken.

Spanningen tussen OPEC+ en VS

De hogere olieprijs is ook slecht nieuws voor centrale banken die met renteverhogingen proberen inflatie te beteugelen. Het terugdringen van inflatie wordt moeilijker met hoge olieprijzen. Meer renteverhogingen staan ter discussie omdat ze banken in problemen kunnen brengen. Stijgende rente was een belangrijke oorzaak van de val van Silicon Valley Bank vorige maand in de VS.

President Biden drong er vorig jaar juist op aan om meer olie op te pompen om zo de prijs naar beneden te krijgen en dus inflatie te drukken. Maar nu doen OPEC+-landen het tegenovergestelde, wat spanning veroorzaakt tussen hen en de VS, vooral Saudi-Arabië.

Macht

Volgens Van den Beukel is deze productievermindering vooral een teken van een proactievere OPEC. “Deze landen maken zich zorgen over de macro-economische situatie in de wereld: we flirten met een recessie, een mogelijke bankencrisis. Ze vrezen dat de vraag naar olie door deze ontwikkelingen verder omlaag zal gaan, en die vraag daalt al een half jaar.”

Op de achtergrond speelt mee dat de macht van OPEC toeneemt omdat er weinig alternatieven zijn voor olie. Er komt bijvoorbeeld weinig schaliegas uit de VS, en wereldwijd wordt er minder geïnvesteerd in olie. De prijsstijging is dus bedoeld om deze landen meer macht te geven.

Conclusie

Hoewel hogere olieprijzen slecht nieuws zijn voor consumenten en centrale banken, geeft het wel aan dat OPEC-landen actiever worden in hun beleid om hun macht te vergroten. Het is belangrijk om alert te blijven op verdere stijgingen van de prijzen aan de pomp en hoe dit onze economische situatie zal beïnvloeden.

Bron: https://nos.nl/l/2469968

Similar Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *