acm onderzoekt energieprijzen

ACM-onderzoek naar energieprijzen: geen onredelijke tarieven

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft onderzoek gedaan naar de energieprijzen van Eneco, Essent en Vattenfall en concludeert dat deze energieleveranciers geen onredelijke tarieven hanteren. De winst op de huidige tarieven is niet hoger dan in voorgaande jaren, en de inkoopkosten voor gas en elektriciteit zijn hoog, wat de hoge prijzen voor consumenten verklaart. De ACM heeft hiervoor uitgebreid onderzoek gedaan bij de 3 grootste leveranciers. 

Hoge inkoopkosten voor gas en elektriciteit veroorzaken hoge prijzen 

De hoge prijzen die consumenten moeten betalen zijn dus het gevolg van de hoge inkoopkosten voor de leveranciers voor gas en elektriciteit. Boven op deze inkoopkosten moeten leveranciers ook meer geld betalen om zich te verzekeren tegen risico’s op de onstuimige energiemarkt. De inkoopprijzen dalen op dit moment en de leveranciers hebben dan ook aangekondigd de prijzen de komende maanden verder te zullen verlagen. 

Uit het onderzoek blijkt ook dat de leveranciers gas en elektriciteit minimaal een maand – en vaak langer – van tevoren inkopen op de groothandelsmarkt. Hierdoor zit er een vertraging tussen een daling van de groothandelsprijs en een daling van de energieprijzen voor consumenten. 

ACM blijft toezicht houden op energieprijzen 

De ACM heeft het toezicht op de energieprijzen voor consumenten bij de introductie van het prijsplafond aangescherpt en zal het onderzoek de komende tijd voortzetten door onderzoek te doen naar de tarieven van andere grote leveranciers. Daarnaast blijft de ACM de prijzen voor nieuwe klanten volgen met de maandelijkse Monitor Consumentenmarkt Energie. 

Similar Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *