Kerncentrale Dodewaard: Miljoenen bij Aandeelhouders, Kabinet Betaalt Ontmanteling
In dit artikel bespreken we de recente onthulling dat miljoenen euro’s die nodig zijn voor de sloop van kerncentrale Dodewaard bij aandeelhouders terecht zijn gekomen. Het kabinet moet nu meer dan 100 miljoen euro bijleggen voor de ontmanteling, omdat het bedrijf niet genoeg geld meer had.
De geschiedenis van kerncentrale Dodewaard
De kerncentrale in het Betuwedorp Dodewaard was actief tussen 1969 en 1997. Na de sluiting werd met de eigenaren van de centrale afgesproken dat ze de installatie pas in 2045 hoefden af te breken. Dit gaf hen voldoende tijd om geld te sparen voor de afbraak.
Overheidsdruk op reservering van geld
Sinds het begin van deze eeuw drong de overheid erop aan dat eigenaar Gemeenschappelijke Kernenergiecentrale Nederland (GKN) genoeg geld zou reserveren voor de sloop. In voorlichtingsfilmpjes uit die jaren zei GKN dat het ook de decennia die zouden volgen daarvoor wilde gebruiken.
Onvoldoende geld beschikbaar
Twee weken geleden bleek definitief dat dit niet gelukt is. Om geldproblemen tijdens de sloop te voorkomen, neemt de Rijksoverheid nu zelfs een groot financieel risico door overname van centrale, waardoor zij verantwoordelijk wordt voor een bedrag van ruim 100 miljoen euro.
Aandeelhouders profiteren van winstuitkeringen
Tussen 2002 en 2010 keerde het moederbedrijf van GKN, het Nederlandse Elektriciteit Administratiekantoor, zo’n 1,5 miljard euro uit aan haar aandeelhouders. Dat waren vier grote energiebedrijven: Vattenfall (toen nog Nuon), EPZ, Uniper en Engie. Een deel van dat geld kwam uiteindelijk bij gemeenten en provincies terecht.
Nieuwe Kernenergiewet in 2011
In 2011 werd een nieuwe Kernenergiewet van kracht, waarin stond dat eigenaren verplicht zijn om geld apart te zetten voor de sloop van een centrale. Sindsdien is er geen winst meer uitgekeerd aan de energiebedrijven.
Kritiek op handelswijze energiebedrijven
Daniël Meijers van Stichting Laka, het onderzoekscentrum op het gebied van kernenergie, vindt het vreemd dat de eigenaren zoveel geld uitkeerden aan de aandeelhouders zonder voldoende geld te reserveren voor de sloop. “Het is slechte bedrijfsvoering om daar niet voldoende geld voor te reserveren; dan ga je failliet tijdens de sloop.”
Energiebedrijven ontkennen aansprakelijkheid
De betrokken energiebedrijven vinden zelf dat ze niet aansprakelijk zijn voor het geldtekort, zo liet een woordvoerder van het Nederlandse Elektriciteit Administratiekantoor weten aan zakenkrant FD. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat vond de overname van de kerncentrale – en daarmee de financiële strop – na lang onderzoek uiteindelijk de beste oplossing.
Conclusie
De situatie rondom kerncentrale Dodewaard toont aan hoe belangrijk het is om tijdig en voldoende geld te reserveren voor ontmanteling. Nu draait de belastingbetaler op voor een bedrag van ruim 100 miljoen euro, terwijl aandeelhouders in het verleden hebben geprofiteerd van enorme winstuitkeringen.
Bron: https://nos.nl/l/2477043